Hautajaiskuvausta Saarijärvellä

hautajaiskuvaus Saarijärven kirkko valokuvaaja Leena Aijasaho

Hautajaisten valokuvaamisessa ammattilaisen apu voi olla vertaansa vailla. Saattoväki saa hiljentyä ja kenenkään suvusta ei tarvitse ottaa valokuvaajan roolia. Tilanne rauhoittuu kun kännykät saavat pysyä piilossa. Olen useasti saanut olla hautajaiskuvaajana Saarijärvellä, niin Saarijärven kirkossa kuin Kolkanlahden kappelissa. Kuvaan yleensä siunaustilaisuuden, hautauksen ja seppeleiden laskun sekä haudalla otetaan saattoväestä ryhmäkuvia, jos näin halutaan.

Saarijärven kirkko siunaustilaisuus valokuvaus
Siunaustilaisuus Saarijärven kirkossa

Kuvaajana hautajasissa pyrin toimimaan hienotunteisesti ja hiljaisesti. Kamerani peilitön Nikon Z6ii tarjoaa minulle hiljaisen kuvaustoiminnon hautajaiskuvaajana. Vuodenajasta riippumatta kirkossa hämärässä kuvaan hautajaiset ilman salamavaloa. Päätyöni työnohjaajana auttaa kohtaamaan surevia ihmisiä ja asettumaan kuvaustilanteessa omaisten asemaan, olemaan läsnä luontevalla tavalla. Ymmärrän myös sukuhistorian ja kuvien antaman mahdollisuuden palata elämänkaaren vaiheisiin. Myös itselleni on ollut merkityksellistä löytää valokuvia läheisteni hautajaisista jopa vuosikymmenien jälkeen. Kuvat elämän eri vaiheista auttavat muistelmaan sekä jäsentämään elämää ja sen rajallisuutta.

Kolkanlahden kappeli siunaustilaisuus valokuvaaja Leena Aijasaho
Kolkanlahden kappeli siunaustilaisuus

Tarvitseeko hautajaisiin valokuvaajaa?

Joskus kuulen kysyttävän tarvitseeko hautajaisia kuvata? Tämä on toki jokaisen oma valinta, mutta itse näen hautajaiset osana sukujen juhlien ketjua. Kuvamuistot näistä hetkistä on arvokkaita siinä kuin kastejuhlien, ripillepääsyn tai vihkimisen valokuvatkin. Kaikki eivät aina pysty osallistumaan siunaustilaisuuteen. Kuvien kautta voi kertoa heille hautajaisista, jakaa ajatuksia ja tunteita. Toimitan aina kuvat yksityisenä digitaalisena galleriana tilaajalle. Hän voi sitten jakaa linkin kuviin koko suvulle. Galleriasta kuvat saa siirrettyä itselle ja niistä kukin voi halutessaan teettää perinteiset paperikuvat. Kunnioitan hautajaiskuvauksen yksityisyyttä ja jaan vain joitakin esimerkkikuvia julkisesti, joihin olen kysynyt julkaisuluvan .

Kolkanlahden hautausmaalla saattoväkeä

Etsitkö hautajaisiin valokuvaajaa?

Minulta voi kysyä valokuvausta Saarijärvellä ja lähialueilla. Soita tai laita sähköpostia.

Kuvat ja teksti © Leena Aijasaho – voimavalokuva.fi