Karhuemo nauttii äitiydestään

Karhuemo imettää kaksosia

Olen kulkenut Martinselkosen eräkeskuksessa yli kymmenen vuotta karhuja kuvaamassa. Monenlaista hetkeä olen saanut todistaa ja ihmetellä. Tämän reissun kohokohta 9.6.2018  noin klo 23 oli todistaa, kun ylpeä äiti imetti kahta pentuaan. Alkuillasta jo äiti kävi pentuineen istumassa kelopuun luona ilta-auringonvaloa paistatellen. Jokohan se siinä mietti, että tässäpä rauhallinen paikka iltamaidolle ennen nukkumaan menoa. Tyytyväisenä se siinä istuskeli lastensa kanssa. Sellaista ylpeyttä äitiydestä on kuvassa nähtävissä.

Ilta alkoi hämärtyä ja metsä rauhoittua. Olin jo kuvannut monenlaista pentupotrettia ja karhupainia alkukesän viileässä illassa. Mietin siinä jo pitkälleen käymistä, koska olin kuvannut aktiivisesti jo monta tuntia ja hartiat olivat jo sopivasti jumissa. Ehkäpä tämä setti oli tällä kertaa tässä.  Erikoinen ääni ulkoa sai minut kuitenkin uudelleen valppaaksi. Karhu ääntelehti tavalla, jota en ollut ennen kuullut.  Mitä ihmettä? Karhuemo oli kellahtanut selälleen imettämään pentujaan ja piti voimakasta ynisevää ääntä siinä köllötellessään pennut kummallakin puolella kainalossa. Kyse ei ollut tämän kesän pikkupennuista, vaan koosta päätellen selvästi ylivuotisista edellisen kesän pennuista jotka vielä kulkivat emonsa matkassa. Näky oli vaikuttava ja kuin tilauksesta emo oli piilokojuuni juuri sopivasti näkyvissä ja kuvattavissa.

Toinen pentu nosti päänsä aivan maitopartana ja lopetti toista aikaisemmin imemisen.

Toinen pentu jatkoi ja emokarhu tuli valokuvaaajan silmin paremmin kuvattavaksi.

Pennun ja emon kanssakäyminen oli läheistä ja lempeää. Hetkessä oli sellaista äidillistä hellyyttä ja pennun iloa äidin antamasta läheisyydestä.  Koko imetystapahtuma kesti noin 5 minuuttia, jonka jälkeen emo ja pentu poistuivat metsän siimekseen.  Olen vieläkin kuvia katsellessani vaikuttunut siitä, että sain seurata tämän tapahtumasarjan ja tallentaa sen.  Luonto antoi taas parastaan.

Kuvat ja teksti © Leena Aijasaho – voimavalokuva.fi