Suunnistajien bongausta kameralla Lanneveden metsissä

Suunnistuksen pitkän matkan SM-kilpailu järjestettiin Saarijärven Lanneveden kylällä 4.-5.9.2021. Asun kilpailualueella ja varsinainen kisakeskus oli aivan tuossa naapurissa parin kilometrin päässä, jonne oli helppo pyöräillä tuttua kylätietä. Näitä kinkereitä lähestyin kameran kanssa ja vietin sopivan tovin myös tietokoneella kuvia valiten ja käsitellen. Lähes kaikki kuvat otin Nikon Z6ii rungolla. Eniten käytin objektiivia Nikkor Z 24-70mm/2.8 ja sunnuntaina myös jonkin verran adapterin objektiivia kanssa Nikkor 200-500mm/5.6vr. Toinen Nikonin runko kulki varakamerana repussa. Sitä ei tällä kertaa tarvittu.

Suunnistuskilpailu on kaikkea muuta kuin kisakeskus. Urheilija on yksin metsässä kartta kourassa, tekee parhaita mahdollisia reitinvalintoja edetessään. Eri sarjojen reitit menevät pitkin metsää eri puolilla. Lähtöjä on useampi ja nekin keskellä metsää. Siis mitenkähän tätä nyt lähtisi kuvaamaan? Mitä olisi kiva kuvata, millainen kuva edes olisi hyvä ja kertova tästä tapahtumasta? Luontovalokuvaajana arvostan, jos saan kohteen taakse kauniin taustan. Lintuja kuvatessa koetan jos mahdollista etsiä taustasta jotain jujua kuvaan. Myös henkilökuvauksessa vien kuvattavat mielelläni luontoon. Viehättävä miljöö tekee kuvan. Niinpä hurmaannuin ensimmäisenä päivänä ruskan värisistä saniaisista koivikon keskellä. Siihen sitten istahdin kivelle kamerani kanssa. Pyrin ottamaan kuvia erilaisista suunnistajista ikään tai sarjaan katsomatta. Oli kovaa vauhtia, päättäväisyyttä, väsymystä ja iloista kulkijaa kameran edessä. Näki miten monella asenteella kisaan oli lähdetty. Kaikille selvästi voitto ei ollut tavoitteena vaan osallistuminen ja itsensä voittaminen.

Lotta Karhola Tampereen Pyrintö SM-pitkä 2021 suomenmestari Kuvaaja Leena Aijasaho
SM-pitkä 2021 sunnistus Valokuvaaja Leena Aijasaho Voimavalokuva
Sunnistaja SM-pitkä Lannevesi Kuvaja Leena Aijasaho Voimavalokuva

Finaalipäivänä innostuin vähän bongailemaan viimeisen rastin jälkeen kisakeskuksessa kärkinimiä ja säästin muutenkin kuvankäsittelyurakkaa ottamalla vähän maltillisemman satsin kuvia. Palkintojenjakoa siinä myös kuvasin. Silti vietin myös finaalipäivästä suurimman osan metsässä. Ehdin nähdä pyyn pyrähtävän lentoon, kuuntelin palokärjen ääntä ja katselin kurkiauraa. Myös minä viihdyn hyvin yksin metsässä. Tai eihän metsässä koskaan yksin ole. Luontohan on siellä lähellä elämää kuhisten.

Laitan tässä esiin joitakin kuvia tapahtumasta. Laajempi kuvagalleria löytyy https://leenaaijasaho.kuvat.fi/kuvat/Suunnistuksen+SM-pitkä+2021+Lannevesi+4.-5.9.2021/ Sieltä on suunnistajat tilanneet kuvia omaan käyttöönsä. Kuvia voi edelleen kysellä, galleriassa kuvien tilausohje.

Miika Kirmula Kalevan Rasti suomenmestari SM-pitkä 2021 Kuva Leena Aijasaho voimavalokuva
SM mitalit SM-pitkä 2021
Jani Lakanen suunnistuksen maailmanmestari Kuvaaja Leena Aijasaho Voimavalokuva

Parhaita otoksia HS:n kisailijoista sm-viikonlopulta. Kiitos!

Näin kirjoitti suunnistuksen maailmanmestari Jani Lakanen Helsingin Suunnistajista. Kuvassa nro 5743. Toki tällainen palaute lämmittää kuvaajan mieltä. Kiitos kovasti palautteesta ja hyviä suunnistuksia kaikille.

Kuvat ja teksti © Leena Aijasaho – voimavalokuva.fi