Voimaannu valokuvaamalla

valokuvaterapia_voimavalokuva

Olo on usein epämääräinen. Omia mielentiloja ja tunteita voi olla vaikea tunnistaa tai nimetä. Avuksi voi ottaa valokuvaamisen. Tarvitset vain kännykän, jossa on kamera. Mitään erityistä valokuvaamisen teknistä taitoa et tarvitse. Jos taas olet jo edistynyt valokuvaamisen harrastaja ja kannat mukanasi järjestelmäkameraa, niin silloin voit toki tehdä voimauttavia kuvausretkiä järkkärilläsi. Koeta päästää irti tavanomaisesta tavastasi kuvata. Lähde kuvausretkelle omaa sisintäsi kuunnellen. Pysähtele, hengitä. Tee joku sinulle sopiva läsnäoloharjoitus.

Voit vaikka viikon tai parin ajan pitää kiitollisuuspäiväkirjaa kuvaamalla. Jokaisessa harmaassakin päivässä on jotain, josta voit olla kiitollinen. Millainen kuva kertoisi siitä sinulle parhaiten? Onko se joku yksityiskohta, kenties kertooko värisävyt kiitollisuuden aiheestasi vai haluatko ottaa selfien? Kokeile ottaa yhdelle päivälle vain yksi kuva viikon ajan. Kun olet valinnut kiitollisuuskuvasi, kirjoita sen yhteyteen itsellesi ylös se, mistä koit sinä päivänä kiitollisuutta. Toista tätä ja lopuksi käy läpi koko kuvasarja.

Kiitollisuuspäiväkirja valokuvaamalla
”Epämääräisen olon keskellä, olin kiitollinen valosta. Kuvaa katsoessa koin eri suuntiin kulkevat viivat jonkinlaisina elämän suuntaviivoina. En ole aivan hukassa siis tänäänkään.” -esimerkki omasta kiitollisuuspäiväkirjastani.

Kuvaparit tai kuvasarjat voivat myös avata näkyväksi elämän moninaisuutta. Jokaisessa hetkessä on läsnä keskenään ristiriitaisia tunteita ja tunnelmia. Kameran kanssa toimii niin helposti automaattisesti. Kunhan räpsii kuvia tai kuvaa jatkuvasti samoista kuvakulmista tai samoja kohteita. Useimmiten valokuvaamiseen liittyy myös tavoite ottaa ns. hyvä kuva. Mitä jos hyvä kuva olisikin se, mikä syntyy läsnäolosta ja tavoitteista luopumisesta? Tavoitteista irti päästäminen ei ole helppoa. Palaamme helposti tutuille urille. Voimme kuitenkin harjoitella, tutkia ja kokeilla monipuolisia tapoja valokuvata ja katsoa valokuvia.

Ota vaikkapa kuvausretken teemaksi kokeeksi vastakohdat, ristiriidat tai erilaisuus kuten minä tein. Koeta tunnistaa itsessäsi erilaisia tunteita ja tuoda ne näkyväksi kuvalla. Muodosta päivän kuvista sarja, jonka sanoitat. Voit kirjoittaa päiväkirjaasi sanoja tai vaikka pidempiä tarinoita päivästäsi.

Blogin kansikuvaksi valikoitui kuva kivimuurista. Ailahtelevan mielen syövereissä ympärillä olevat vahvat symboolit ovat lohduttavia ja monella tapaa merkityksellisiä. Kivimuuri antaa turvaa ja vakautta. Olen työnohjaaja, mindfulness-ohjaaja ja luontovalokuvaaja tai kaiketi minua voi voimavalokuvaajaksi kutsua. Nautin siitä, että voin yhdistää kameraa käyttäen monipuolisen koulutukseni. Kiinnostaisiko sinua kuulla näistä teemoista lisää? Voimavalokuvakurssia on kyselty ja se on muhimassa mietintämyssyssäni.

Kuvat ja teksti © Leena Aijasaho – voimavalokuva.fi