Kuvausretkellä Utössä 29.9.-2.10.2017

Utö on Suomen eteläisin asuttu saari, sen pinta-ala on 81 hehtaaria ja se kuuluu Paraisiin. Saarelle menee päivittäin yhtyesalus kauniiden saaristomeren maisemien halki. Utö on tunnettu linnustostaan ja erityisesti kevät- ja syysmuuton aikaan saarelta saattaa bongata hyvin monipuolisesti erilaisia lintulajeja. En varsinaisesti ole lintubongari, mutta innokkaasti valokuvaan lintuja. Siinä samalla sitten yritän aina selvittää linnun nimen ja oikeat lintubongarit onkin ihanan ystävällistä porukkaa, kun vinkkejä kuvattavista ja lajitunnistuksia tulee kysyjälle.

Auringonlasku merimatkalla irrottaa arjesta.

Edellisen kerran olin Utössä mindfulness retriitissä ja eräänlainen oma retriitti on tämäkin reissu. Yksin matkassa, ilman tavoitteita tai velvollisuuksia. Saan nollata arjen asiat pois mielestäni, ulkoilla raikkaassa ilmassa ja kuntoiluakin tulee kävellessä ympäri saarta ilman aikatauluja. Hippiäiset ja punarinnat on saaren vakiokalustua. Niitä näkee kaikkialla. Punarinta poseeraa ja on helppo kuvattava. Pikkuruinen hippiäinen taas poukkoilee niin nopeasti, että keskittyminen saa olla kohdillaan niitä kuvatessa. Siksipä iloitsinkin, kun sain hippiäisen vangittua kuvaan siivet ylhäällä. Tällä reissulla sain lisäksi ensimmäistä kertaa kunnon kuvan rautiaisesta, peukaloisesta, leppälinnusta, tiltaltista, tuulihaukasta ja sinirinnasta. ”Ei huono”, sanoisi yksi tunnettu suomalainen.

Mikä kaikki tällaisessa reissussa rentouttaa? Saa olla irti arjesta, on mieluista tekemistä luontoa seuraten ja kuvaten sekä täällä tulee tehtyä sellaista, mitä en tavallisesti tee. Utössä käyn nimittäin joka päivä kirkossa. Kirkko on keskeisellä paikalla ovet auki. Piipahdan siellä laulamassa. Akustiikka on upea. Lauantaina olin siellä laulamassa, kun ryhmä naisia asteli sisään. Laulu viritti tunnelman välillemme ja keskustelimme hyvän tovin. On siis hyvä poiketa tutusta arjen kaavasta, ehkä juuri se täällä voimauttaa ja rentouttaa. Kuvat kertokoon lukijallekin kuvausretkestäni. Utö on muuten loistava paikka voimavalokuvauksiin ja itsetuntemustyöskentelyyn. Minut saa aika helposti lähtemään tänne uudelleen.

Tuulihaukka levähtää

Peukaloisen retket.

Tiltaltti taitelee oksilla

Hippiäinen lounaalla

Pikkulintu rautiainen bongattu.

Kirkko ja lintubongari

Utön majakka illan hämyssä

Blogi ja kuvat © Leena Aijasaho – voimavalokuva